
Japon Sineması’ndan Tüm Zamanların En İyi Samuray Filmleri
Samuray filmleri, Japonya’da genellikle “dönem dramaları” anlamına gelen “jidaigeki” türünün bir alt kategorisi olan “Chanbara” olarak adlandırılan film türleridir. Samuray sineması, efsanevi samuray filmi Yedi Samuray’ın yayınlanmasından sonra 1960’larda büyük bir yükseliş hareketi göstermişti. Dünyaca ünlü yönetmen Akira Kurosawa, Chanbara türünün öncülüğünü üstlenirken, yirmi yıl boyunca neredeyse her yıl bir film yönetmiş ve türün klasikleşmesine büyük katkı sağlamıştır.
1970’lerde samuray filmleri aşırı doygunluğa ulaştı ve söz konusu filmlerdeki yıldızların yaşlanması nedeniyle, Chanbara’ya olan ilgi azaldı. Bu durum samuray filmlerinin üretimini durma noktasına getirdi. Rurouni Kenshin serisi gibi filmlerle samuray sineması biraz canlansa da, en iyi samuray sinemasının en iyi örnekleri türün popülaritesinin zirvesinde ortaya çıktı. Bu listemizde tüm zamanların en iyi samuray filmlerini listeledik.
Gizli Kale

Yönetmen: Akira Kurosawa
Oyuncu Kadrosu: Toshiro Mifune, Misa Uehara, Minoru Chiaki
Konusu: Köylüler Matashichi ve Tahei, bir kabile savaşından kârlı çıkmaya çalıştıklarında ve sonunda başarısız olduklarında, kalede saklanan bir erkek ve kadınla karşılaşırlar. Matashichi ve Tahei, bu insanların basit birer kabile üyesi olduğuna inanırken, aslında onlar General Rokurota ve Prenses Yuki’dir. Köylüler, ücret karşılığında ikiliye güvenli bir yere kadar eşlik etmeyi kabul eder. Yolculukları tehlikelidir ve general, kimliğini açıklamadan Prenses Yuki’yi korumalıdır. Bu listedeki birçok Kurosawa filminden biri olan The Hidden Fortress, Berlin Film Festivali’nde En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı Ödülü’nü kazandmı ve büyük bir övgü almıştı.
Throne of Blood

Yönetmen: Akira Kurosawa
Oyuncu Kadrosu: Toshiro Mifune, Isuzu Yamada, Takashi Shimura
Konusu: Samuray savaşçıları Washizu ve Miki, lordlarının kalesine geri dönerler ama yolda geleceklerini öngören bir ruhla karşılaşırlar. Başlangıçta bu ruhu reddederken, kehanetin ilk kısmı gerçekleştiğinde, Washizu’nun karısı Asaji, efendisini öldürerek süreci hızlandırması konusunda ısrar eder. Throne of Blood, esasen, Akira Kurosawa’nın yönettiği ve Toshiro Mifune’nin oynadığı feodal Japonya’da geçen Shakespeare’in Macbeth’inin yeniden anlatımı olan bir Samuray filmidir. Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Sanat Yönetmenliği dallarında iki Mainichi Film Ödülü kazandı. Throne of Blood’un , Shakespeare oyunu Macbeth’in bugüne kadarki en iyi film uyarlaması olduğu söyleniyor.
Alacakaranlık Samurayı

Yönetmen: Yoji Yamada
Oyuncu Kadrosu: Hiroyuki Sanada, Rie Miyazawa, Nenji Kobayashi
Konusu: Bir samuray olan Seibei, karısının ölümünden sonra bir savaşçı olarak görevini yerine getirmek yerine muhasebeci olarak çalışmak zorunda kalır. Seibei’nin çocukluk aşkı Tomoe kasabaya geldiğinde keyfi biraz yerine gelir. Tomoe’ye karşı hisleri hala güçlü olmasına rağmen, Seibei bir baba olarak sorumlulukları ve toplumdaki sosyal konumu nedeniyle kendine hakim olmak zorundadır. Bu listedeki en yeni filmlerden biri olan Alacakaranlık Samuray, seyircinin ilgisini çekmek için baştan sona harika bir duygu ve aksiyon seviyesine sahip. Yoji Yamada’nın yönettiği Alacakaranlık Samuray, şu anda tüm zamanların en iyi samuray filmlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Lady Snowblood

Yönetmen: Toshiya Fujita
Oyuncu Kadrosu: Meiko Kaji, Toshio Kurosawa, Masaaki Daimon
Konusu: Bu listedeki kadın başrolü olan nadir filmlerden biri Lady Snowblood. Film, annesi tecavüze uğradıktan ve tüm ailesi vahşice katledildikten sonra bir rahip tarafından büyütülen genç Yuki’nin etrafında dönüyor. 20. doğum gününde Yuki, ailesini ondan alan adamlardan intikam almak ister. Lady Snowblood, sonrasında devam filmi Lady Snowblood: Love Song of Vengeance da çekilen ve eleştirmenlerce büyük oranda beğenilen bir başyapıttır. Film, Quentin Tarantino’nun Kill Bill serisi için büyük bir ilham kaynağı olmuştu. Tarantino, Lady Snowblood’tan o kadar çok etkilenmiş ki, Kill Bill’in oyuncu kadrosuna ve ekibine Lady Snowblood’u izletmiş.
Samuray İsyanı

Yönetmen: Masaki Kobayashi
Oyuncu Kadrosu: Toshiro Mifune, Yoko Tsukasa, Go Kato
Konusu: Samuray İsyanı, doğru olanı yapmak için emirlere itaatsizlik ettiğinde klanının sert yaptırımıyla karşı karşıya kalan samuray Isaburo Sasahara’ın hikayesini anlatıyor. Yaptırımlar sonucu, Isaburo’nun oğlu Ichi, Daimyo’nun istenmeyen metresi Yogoro ile evlenmek zorunda kalır, ancak sonrasında ikisi birbirine aşık olur. Hükümdar, Ichi ve Yogoro’nun ayrılmasını istediğinde, çift bunu istemez, ancak geri dönmeleri için kandırılırlar. Isaburo, oğlunun ve gelininin ayrıldığını görmek istemediğinden devreye girer ve elinden geldiğince aşkları için savaşır. Samurai İsyanı, türünün başarılı örneklerinden birisi, film, Mainichi Film Concours tarafından Yılın En İyi Filmi ödülünü kazanmıştı.
Sanjuro

Yönetmen: Akira Kurosava
Oyuncu Kadrosu: Toshirō Mifune, Tatsuya Nakadai, Keiju Kobayashi
Konusu: Kurosawa ve Mifune, Sanjuro’da bir kez daha işbirliği yapıyor. Film, genç samuraylara lordları için savaşa girmeden önce ihtiyaç duydukları becerileri öğreten deneyimli samuray ustası Sanjuro Tsubaki’nin hikayesini anlatıyor. Sanjuro, samuray türündeki çoğu filme göre daha az ciddi bir film. Ancak filmde komedi ve aksiyon arasındaki denge, sinemaseverleri tatmin etmek için yeterli oluyor. Film, aynı ana karaktere sahip olan Yojimbo’nun devamı niteliğinde. Ancak Sanjuro, selefinin aksine, Batı film türüne neredeyse hiç benzemez. Sonrasında Yoshimitsu Morita tarafından filmin Tsubaki Sanjuro adlı bir yeniden çevrimi de yapılmıştı.
Harakiri

Yönetmen: Masaki Kobayashi
Oyuncu Kadrosu: Tatsuya Nakadai, Shima Iwashita, Akira Ishihama
Konusu: Harakiri, adını daha çok seppuku olarak bilinen hara-kiri eyleminden alır, ritüel bir intihar eylemidir. Harakiri, Kageyu Saito’nun evine gelen yaşlı Hanshiro Tsugumo’nun hikayesini takip ediyor. Hanshiro Kageyu’dan evinde seppuku yapmayı talep ettikten sonra, Saito onu reddeder ve bunun kendisinden bir iş koparmak için düzenlediği bir komplo olduğunu düşünür. Harakiri, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’ye aday gösterilmiş, ancak bunun yerine Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştı.
Yedi Samuray

Yönetmen: Akira Kurosawa
Oyuncu Kadrosu: Toshiro Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima
Konusu: Tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilen Kurosawa’nın Yedi Samuray’ı, dünyanın her yerindeki film meraklılarının hayranlığını kazanmış bir film. Samuray Kikuchiyo, bir köyün haydutlardan korunması talebini kabul ettiğinde, diğer altı samuraydan yardım istemesi gerekir. Samuraylar, köyün vatandaşlarına kendilerini haydutlardan nasıl koruyacaklarını öğretmek için birlikte çalışırlar, böylece korumaya ihtiyaç duymazlar. Film o kadar popüler oldu ki, 2016 yılında Western tarzıyla ve The Magnificent Seven adıyla bir Hollywood versiyonu yapıldı. Yedi Samuray, dünya çapındaki film yapımcıları üzerinde büyük bir etki yapmış ve en iyi filmlerin yer aldığı pek çok listede kendisine üst sıralarda yer bulmayı başarmış bir film.